Wat is het verschil tussen business continuity en disaster recovery?

Ondanks enige overeenkomst tussen business continuity en disaster recovery, zijn ze absoluut niet hetzelfde! Business continuity richt zich vooral op de organisatie in zijn geheel, terwijl disaster recovery zich focust op de infrastructuur en de data van de organisatie. Voor meer duidelijkheid besteed COIN in dit artikel aandacht aan beide begrippen.

Definitie van business continuity

De letterlijke vertaling zegt het eigenlijk al: bedrijfscontinuïteit. Bedrijven zijn altijd in business en kunnen het zich niet permitteren stil te liggen. Business continuity draagt daaraan bij. Het zorgt ervoor dat een bedrijf gewoon kan functioneren, zelfs tijdens of vlak na een incident! Een voorbeeld van business continuity is uitwijk. Uitwijk van de bedrijfskritische middelen, zoals data, systemen, telefoon en natuurlijk de medewerkers. Door gebruik te maken van een uitwijkkantoor met toegang tot de systemen en data, bent u er zeker van dat medewerkers hun werk kunnen voortzetten. Hierdoor lopen bedrijfsprocessen vlekkeloos door! Zo voorkomt u verlies van uw imago, omzet en productiviteit.

Betekenis van disaster recovery

Disaster recovery zorgt voor herstel van systemen na een calamiteit. Er staat belangrijke data opgeslagen en wanneer die verloren gaat komen essentiële processen tot stilstand. Dat is desastreus voor een organisatie en moet daarom voorkomen worden door het opstellen  van een disaster recovery plan. Zo’n herstelplan bestaat uit maatregelen die de gevolgen van een ‘disaster’ minimaliseren en ervoor zorgen dat een bedrijf snel weer kan functioneren. En dat kan alleen wanneer er goede en veilige back-ups zijn gemaakt! Hoe vaak je een back up maakt en hoe lang het mag duren voordat je weer in de lucht bent, zijn belangrijke onderdelen van een disaster recovery plan.

Verschil tussen business continuity en disaster recovery

Het verschil zit ‘m vooral in de doelstelling. Business continuity heeft als doel om de continuïteit van de onderneming veilig te stellen. De kritische processen moeten na een calamiteit zo snel mogelijk weer operationeel zijn; eventueel op een uitwijklocatie. Terwijl disaster recovery is bedoeld om alleen de systemen en data te herstellen na een ramp.

COIN helpt

Om helemaal goed voorbereid te zijn en schade te beperken is een business continuity plan én een disaster recovery plan nodig. Bij COIN kunnen we u daarbij helpen. Neem gerust vrijblijvend contact op! Onze specialisten helpen u graag.