Verouderde gasleidingen zorgen landelijk voor een verhoogd risico op calamiteiten

Een gasexplosie in Den Haag zorgde ervoor dat drie appartementen volledig verwoest raakte. Oorzaak? Een gasleiding uit de jaren 80 gemaakt van gietijzer. Doordat de gietijzeren gasleidingen verouderd zijn, is de kans op scheurtjes en lekkage aanwezig. Deze gasleidingen zorgen niet alleen voor gevaarlijke situaties in Den Haag, maar het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) stelt dat het risico op een gaslek en mogelijke gasexplosie landelijk gedragen wordt.

Verwijderen gasleidingen

Het aantal incidenten met gaslekken is de afgelopen jaren vermindert, maar zolang de leidingen nog niet verwijderd zijn, lopen woonwijken en ook zeker verschillende bedrijven(terreinen) nog steeds risico om getroffen te worden door een incident als gevolg van een gaslek.

Risico op incident

Voor een bedrijf is het van levensbelang om de risico’s te beperken en bewust te zijn van de mogelijke schade die een organisatie kan lijden bij een calamiteit zoals een gaslek. Hierbij moet er niet alleen gedacht worden aan de fysieke schade, bijvoorbeeld aan het bedrijfspand, maar ook de schade die geleden wordt als een bedrijf niet binnen een aantal uren weer volledig ‘up and running’ is. Deze schade richt zich vooral op reputatie, imago en het financiële aspect.

  • Gasleiding landelijk risico

Impact van een calamiteit

Om bedrijven zo goed mogelijk voor te bereiden op de mogelijke gevolgen van een calamiteit, adviseren wij o.a. door middel van een risicoanalyse, Business Impact Analyse (BIA) en Business Continuity Plannen. Dit alles om inzicht te geven in de mogelijke risico’s die een organisatie kan lopen. Wat de impact hiervan kan zijn en een vervolgplan om de kritische bedrijfsprocessen te waarborgen bij een calamiteit.

Binnen een dag weer volledig operationeel

In bericht van de NOS werd het al benoemd, het risico op een gaslek en bijkomende gevolgen is laag, maar wat als uw organisatie of directe omgeving toch getroffen wordt door een gasexplosie waardoor het pand niet meer bereikbaar is.

De eerste gedachte gaat natuurlijk naar mogelijke slachtoffers, het verlies van het pand en andere eigendommen. Meteen daarna komt het besef over continuïteit, het voortbestaan van uw organisatie. Hoe dit te waarborgen, waar kunt u heen. Heeft u een vervangende locatie.  Heeft u nagedacht over een eventuele uitwijklocatie om verder te kunnen werken. Vanuit COIN faciliteren wij in vervangende werkplekken, een uitwijk voor uw kantoor, uw telefonie en uw IT. Onze mensen dragen de zorg om 24/7 beschikbaar te zijn voor u bij een calamiteit. Afgestemd op uw wensen en eisen, zodat u snel weer volledig operationeel bent als organisatie en uw mensen kunnen werken op één van onze uitwijklocaties.

Neem contact met ons op!

Om uw organisatie goed voor te bereiden op een dergelijke calamiteit gaan we graag het gesprek met u aan. Als BCM specialist hebben wij een aantal kant en klare BCM pakketten voorhanden, naast een pakket op maat. Neem vrijblijvend contact met ons op!