Het belang van regelmatig testen van uitwijklocatie

Als eenmaal de uitwijkvoorziening is ingeregeld en getest, dan mag je er vanuit gaan dat het werkt als het nodig is, toch…..? Helaas gaat die vlieger niet altijd op!

Alleen door regelmatig testen kan een organisatie ervan verzekerd zijn dat zij bij een echte calamiteit daadwerkelijk verder kan werken op een alternatieve locatie.

In ieder bedrijf; klein en groot, verandert er regelmatig iets. Vooral uw IT-omgeving is onderhevig aan verandering. Denk hierbij aan updates, nieuwe applicaties, licenties etc. Deze veranderingen zijn ook essentieel voor het goed werken van uw uitwijkomgeving. Regelmatig testen of de uitwijkvoorziening technisch (nog) werkt is dan ook erg belangrijk.

Maar ook op andere vlakken is het van belang om te testen. Zijn er bijvoorbeeld wijzigingen in uw personeelsbestand, zoals functiewijzigingen of nieuwe medewerkers? Zijn er procedures gewijzigd? Is uw business continuity plan (calamiteitenplan) nog up to date?

Een uitwijk is voor medewerkers een vreemde situatie, zeker in geval van een calamiteit. De uitwijklocatie, nood kantoorruimte, is toch net even iets anders dan de vertrouwde werkomgeving. Uit ervaring blijkt dat het bezoeken van de uitwijklocatie, bijvoorbeeld bij een business test, ervoor zorgt dat uw medewerkers ook de uitwijklocatie als vertrouwd gaan ervaren.

Als Operations Manager bij COIN maak ik jaarlijks vele uitwijktesten mee. Uit iedere test komt wel een verbeterpunt naar voren door een wijziging bij de klant. Regelmatig testen zorgt er dan ook voor dat u in geval van een echte calamiteit volledig voorbereid bent en binnen enkele uren uw dienstverlening voort kunt zetten op de uitwijklocatie.

Heeft u een vraag aan COIN? mail dan naar: info@coinbv.nl