Is de Brexit een geplande calamiteit voor uw organisatie?

De Brexit, oftewel het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie houdt bedrijven al geruime tijd in haar greep. Kan de Brexit worden gezien als een geplande calamiteit voor uw organisatie?

Bedrijven wijken uit naar het vasteland

Er zijn verschillende redenen te noemen waarom bedrijven terugkeren naar het vasteland. Zo heeft de Brexit onder andere direct effect op bedrijven die financiële diensten verlenen of met software licenties werken. Naast dienstverlening zien we ook bedrijven die handelen tussen Engeland en Europa extra vastgoed huren of aankopen voor opslag van goederen. Of bedrijven die vanuit wetgeving of beslissingen vanuit bijvoorbeeld de Raad Algemene zaken (RAZ) oversteken naar het vasteland in Europa. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarom bedrijven vaste grond onder de voeten willen.

Tijdelijke of vervangende kantoorruimte

Is de terugkeer naar het vasteland van tijdelijke aard of definitief. Het is lastig om in de toekomst te kijken en in te schatten welke ontwikkelingen volgen. We zien vandaag de dag een toename van internationale bedrijven die hun hoofdkantoren van Londen naar Amsterdam verhuizen, met name naar de Zuidas. Soms gebruikmakend van tijdelijke- of vervangende kantoorruimte totdat de eigen locatie -vaak een nieuwbouw project- gereed is.

  • Tijdelijke kantoorruimte Brexit

Business continuïty maatregelen

Welke invloed heeft de verhuizing naar het vasteland op de business continuïty (BC) maatregelen die in London werden afgenomen.

  • Hoe is dit na de oversteek geregeld?
  • Moet uw organisatie voldoen aan ISO 22301?
  • Kan uw bestaande BCM-partner hierin voorzien?
  • Welke eisen en of vragen spelen een rol in de nieuwe situatie?

We zetten er een aantal op een rij:

Hoe zit het met de garantie tot uitwijken?

Hoe zit het met de garantie tot uitwijken bij een calamiteit, of deze nu door uzelf gepland is of niet. Ook tijdens een piekbezetting of andere vorm van tijdelijk extra kantoorruimte wilt u gebruik kunnen maken van de faciliteiten van uw BCM-partner.

Wat is de maximale benodigde tijd vanaf uitwijk initiatie?

Hoe snel is de uitwijklocatie operationeel voor uw mensen nadat u de uitwijk heeft geïnitieerd? Wat betekent operationeel zijn in deze vraagstelling? Is dit 24/7, 365 dagen per jaar of zijn er uitzonderingen?

Hoe lang is de gegarandeerde bezettingsduur?

Welke minimale bezettingsduur kan uw BCM-partner u garanderen bij een uitwijk. Zijn dit vier weken, acht of meer? Welke tijdsduur wilt u gegarandeerd zien? Is dit op een vaste locatie of moet u tussentijds nogmaals verplaatsen? Vragen die overbodig lijken maar in de praktijk weerbarstiger zijn.

Wat is de maximale reistijd, afstand, tot de uitwijk kantoorlocatie?

Binnen welke reistijd moeten uw medewerkers op de uitwijklocatie kunnen zijn? Hoe zit het met het openbaar vervoer? Is de uitwijklocatie of vervangende kantoorruimte goed bereikbaar met het OV. Is er voldoende parkeergelegenheid? Hoe zit het als u uitwijkt over twee locaties? De primaire uitwijklocatie en eventueel een secundaire uitwijklocatie?

Hoeveel beschikbare werkplekken zijn er op de uitwijklocatie

Hoeveel werkplekken zijn vereist bij een uitwijk en waaraan moeten deze voldoen? Heeft u voldoende aan alleen een gemeubileerde ruimte voor x mensen die allemaal hun eigen device meebrengen? Of moeten de het volledig ingerichte werkplekken zijn inclusief werkstations, telefonie en meer?

Is er een vergaderruimte of een crisisruimte beschikbaar?

Hoeveel vergaderruimtes heeft u nodig tijdens de uitwijk? Hoe zit het met een crisisteam ruimte? Welke voorzieningen binnen de betreffende ruimtes heeft u nodig? Zijn deze voorradig en gegarandeerd gedurende de gehele uitwijk bezettingsduur?

Benodigde overige voorzieningen

Welke overige voorzieningen, zoals printers (MFD), beamers, extra schermen en meer heeft u nodig?

Hoe zit het met de voorraad bij uw BCM-partner?

Heeft uw BCM-partner spullen op voorraad? Of moet u zelfs voor een extra toetsenbord een formeel verzoek indienen en is de levertijd dan opeens dagen of weken? Vraag ook dergelijke zaken na om verrassingen achteraf te voorkomen.

Periodieke BC-test

Is het mogelijk, of zelfs vereist, om jaarlijks een volledige BC-test uit te voeren? Is er begeleiding vanuit de BCM-partner? Hoe ziet de test eruit? Hoelang kunt u gebruik maken van de test locatie?

Is de Brexit van impact op uw organisatie en haar locatie? Staat u op het punt om te verhuizen naar het vasteland? Heeft u behoefte aan business continuïty diensten? Vraag uw huidige partner wat zij hierin kunnen betekenen. U mag ook contact met ons opnemen, wij werken met diverse partijen samen vanuit Engeland. Ook kunnen wij u volledig ontzorgen vanuit ons totaal palet aan business continuïty diensten.