Deal or No-deal Brexit?

De Brexit onzekerheid houdt aan.

Honderden bedrijven zijn al overgestoken naar het vasteland als gevolg van de mogelijke No Deal-Brexit. En er zullen er nog honderden volgen. Hoe zit het met uw bedrijf? Wat zijn eventuele gevolgen voor uw business continuïty?

Tot voor kort leek No-Deal de uitkomst in het Verenigd Koninkrijk. Deze week echter hebben we het weer over uitstel omdat men geen No-Deal Brexit wil. Begin april werd het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uitgesteld tot 31 oktober. Waar gaat het heen? Stel er komt toch een No-Deal? Alles lijkt immers mogelijk.

Welke gevolgen heeft een No-Deal Brexit voor uw bedrijf?

Doordat alle handelsverdragen met de EU de deur uit zijn, gaan bedrijven te maken krijgen met forse invoerheffingen en controles bij de grens. Daardoor ontstaat er een grotere kans op vertraging van levering. Ook lopende contracten tussen bedrijven kunnen door verandering van wetgeving in gevaar komen. Toegang tot de Europese markt is en blijft onzeker.

Hoe zit het met opslag van goederen en voorraden. Is verplaatsen van voorraden naar het vasteland een must? Daarnaast is er bij een No-Deal Brexit geen sprake van een transitieperiode. Van de een op andere dag behoort het Verenigd Koninkrijk dan niet meer tot de Europese Unie, wat directe consequenties kan hebben voor uw bedrijf.

Afspraken worden last minute gemaakt, waar u achteraf wellicht spijt van krijgt. Om dat allemaal te voorkomen en goed voorbereid te zijn op een No-Deal Brexit, vertrekken er al steeds meer Internationale bedrijven naar Nederland.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Handelsplatformen, kredietbeoordelaars en verzekeraars die door verplaatsing naar Amsterdam toegang tot Europa’s interne markt zeker willen stellen.
  • Financieel dienstverleners, die multilaterale handelsfaciliteiten veilig willen stellen.
  • IT bedrijven en reclamebureaus.
  • Financiële instellingen en banken die een bankvergunning nodig hebben.
  • Mediabedrijven die met uitzendrechten te maken hebben.
  • no-deal-brexit

Heeft u maatregelen genomen?

Zoals in een eerder artikel vermeld kunnen we de Brexit ook bekijken als een geplande calamiteit. We weten dat de Brexit eraan komt, alleen nog niet precies wanneer en in welke vorm. Waarom zou u tot het laatste moment wachten om uw bedrijfsprocessen veilig te stellen? Welke risico’s loopt u en kunt u echt overzien? Hoe fijn is de gedachte dat, wanneer het gaat gebeuren, alles is geregeld en u door kunt gaan met business as usual?

Vanuit COIN hebben we inmiddels verschillende bedrijven mogen helpen vanuit business continuïty oogpunt. Van advies tot het volledig inregelen van aangepaste BCM voorzieningen op het vasteland.

Wacht niet op de Brexit calamiteit

Natuurlijk kunt u op het moment van de waarheid gaan schakelen en ad-hoc zaken regelen. Maar welke schade en of risico’s loopt uw bedrijf? Hoeveel tijd heeft uw organisatie om te acteren? Kijkend naar de markt, uw leveranciers, partners en andere betrokkenen in de keten in relatie tot uw bedrijfskritische procesen. Wat als u op het laatste moment alsnog moet uitwijken naar bijvoorbeeld Nederland.

  • Waar kunt u dan terecht voor uw huisvesting?
  • Hoe zit het met de IT faciliteiten die u nodig heeft?
  • Hoe zit het met uw telefonische bereikbaarheid?
  • Welke garanties wilt u hebben?

Dit zijn slechts enkele vragen die naar voren komen. Vanuit COIN houden wij ons dagelijks bezig met het adviseren, faciliteren, ondersteunen van bedrijven op het gebied van bedrijfscontinuïteit. Waarbij in alle facetten wordt voorzien op onze uitwijk locaties in Nederland en België.

Brexit BCM partner

Schakel met een Brexit BCM partner die u volledig kan ontzorgen. Of  in samenwerking met uw andere partners, zoals IT en telefonie kan zorgdragen dat uw bedrijfscontinuïteit is gewaarborgd als u onverwachts toch de oversteek moet maken. Denk hierbij aan kantoor uitwijk, IT-uitwijk en telefonie uitwijk.

Herijken van bestaande BIA, DRP en BCP

De Brexit brengt extra risico’s met zich mee. Wat is de impact op uw bestaande business continuïty maatregelen? Plan een afspraak in met uw BCM partner om uw bestaande BIA, DRP en BCP te herijken.

COIN, uw BCM specialist

Wilt u weten hoe wij andere bedrijven hebben geholpen? Wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op! Onze adviseurs helpen u graag.