COVID-19 en bedrijfscontinuïteit? Aandachtspunten op een rij

De kans is groot dat uw bedrijf geen rekening heeft gehouden met een pandemie zoals nu met het coronavirus. Uw traditionele business continuity plan schiet mogelijk tekort. COVID-19 is niet alleen een dreiging voor de continuïteit van enkele kritische bedrijfsprocessen, maar mogelijk voor de gehele bedrijfsvoering.

Om ervoor te zorgen dat een externe gebeurtenis, zoals COVID-19 een zo klein mogelijke impact op uw bedrijf heeft, is het noodzakelijk dat de nodige maatregelen worden getroffen en de bedrijfscontinuïteit wordt geborgd.

We zetten een aantal aandachtspunten op een rij.

Kijk kritisch naar uw business model

Kijk binnen uw bedrijf waar de focus moet liggen, neem uw diensten, producten en klanten onder de loep. Welke strategie moet worden ingezet om relevant te blijven of dat opnieuw te worden? Hoe zien eventuele aanpassingen eruit en hoe snel kunt u die doorvoeren? Welke risico’s komen daarbij naar voren en wat zijn de onzekerheden? Hoe kunt u daar mee omgaan?

Beoordeel de impact van onzekerheden

De impact is voor veel bedrijven groot, de bedrijfscontinuïteit is op dit moment onzeker. Er moet zo snel mogelijk gehandeld worden om stagnatie te beperken of te voorkomen. Beoordeel de impact van het COVID-19 virus met een multidisciplinair team aan specialisten. Zorg ervoor dat ICT verantwoordelijken betrokken zijn, zodat problemen vanuit IT infrastructuur, applicaties, softwaresystemen en telefonie worden meegenomen. Zo kunt u de impact goed identificeren en onzekerheden in beeld brengen en kwantificeren.

  • bedrijfscontinuïteit tijdens coronacrisis

Thuiswerken en continuïteit borgen

Thuiswerken wordt vanuit overheid gestimuleerd en is voor velen noodzaak, ook vanwege de kinderen die thuis moeten blijven nu de scholen gesloten zijn. Toegang tot data, telefonie en IT-infrastructuur is hierbij cruciaal. Een veilige online werkplek is een vereiste. Een werkplek met toegang tot uw bedrijfsnetwerk, data en applicaties en softwaresystemen. We zijn massaal thuis gaan werken, ook medewerkers die normaal gesproken op uw locaties werken. Hoe zit het met die veilige online werkplek voor al deze medewerkers ? En hoe zit het met bepaalde functies die niet vanuit huis kunnen werken, is het voor deze medewerkers mogelijk om veilig vanuit uw kantoorlocatie door te werken? Kunt u medewerkers of teams spreiden om fysiek contact te vermijden?

Veilige online (thuis)werkplek

Heel Nederland werkt thuis, zo lijkt het althans als we elkaar spreken. Maar hoe zit het met online thuiswerken? Is dit veilig genoeg? Is het robuust en kan iedereen overal bij? Vragen die meer en meer naar boven komen nu het langer duurt. Velen zijn hals over kop naar huis gegaan, soms zelfs met de computer, beeldscherm en telefoon onder de arm. IT teams lopen over met vragen van collega’s en proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen. Wet en regelgeving komen in gedrang, normeringen kloppen niet meer en botsen met de huidige bedrijfsvoering. Overmacht voert de boventoon.

Vitale functies voor bedrijfsvoering

Hoe zit het met vitale functies voor wie thuiswerken geen optie is? Hoe voorkomt u, of verkleint u de kans op besmetting van uw medewerkers? Kunt u deze teams opsplitsen en spreiden? Uw medewerkers zijn van groot belang voor uw bedrijfscontinuïteit. Als een groot deel van uw werknemers te kampen krijgt met (verschijnselen van) Corona, dan stagneren logischerwijs uw bedrijfsprocessen.

Preventief spreiden van werknemers kan dit ernstige scenario voorkomen. Laat verschillende teams en disciplines gescheiden werken, bijvoorbeeld door een verdeling tussen uw eigen kantoor en thuis. Of maak gebruik van een externe uitwijklocatie. Kijk of het voor uw bedrijf ook mogelijk is om op deze manier invulling te geven aan spreiding van uw mensen om zo het risico op besmetting te verkleinen.

Wij geven u graag advies over uw bedrijfscontinuïteit

Loopt uw bedrijfscontinuïteit gevaar door het coronavirus? Wilt u business continuity advies? Kunnen wij u helpen met gericht advies voor een veilige online thuiswerkplek of tijdelijke uitwijklocatie? Neem contact met ons op en wij helpen u graag.