Kunnen uw werknemers veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis?

Hoe gaat uw organisatie om met veilig (online) thuiswerken in deze tijd van Corona? Veel bedrijven hebben bij aanvang van de intelligente lockdown werknemers naar huis gestuurd om tijdelijk vanuit huis te werken, maar de terugkeer naar kantoor is door onze regering wederom uitgesteld. Het advies blijft; werk zoveel mogelijk vanuit huis. Naast het coronavirus, zijn er helaas ook andere virussen actief. Cybercriminelen zijn actiever dan ooit. Zij zien meer kansen om gevoelige gegevens te achterhalen. Foutjes zijn – zeker nu we allemaal hals over kop thuiswerken – snel gemaakt.

 • veilig thuiswerken tijdens corona

Alert blijven op cybercriminaliteit

De corona-pandemie heeft de wereld in haar greep en ook uw werknemers die thuiswerken. In de meeste gevallen zijn ook de partner en kinderen thuis. Het werk in al haar facetten gaat gelukkig zoveel mogelijk door. Maar hoe? Voorkom dat er een gebrek ontstaat aan aandacht voor cyberveiligheid. Laat uw werknemers uitsluitend via een beveiligde thuiswerkplek werken. Gebruik hiervoor de zakelijke pc of laptop waarmee men veilig inlogt op de server van uw organisatie. En leen deze niet uit aan gezinsleden!

Is een dergelijke oplossing niet voor handen? Instrueer alle medewerkers dan duidelijk met betrekking tot de do’s en don’ts. Voorkom bijvoorbeeld het gebruik van diverse gratis clouddiensten en allerlei services voor videobellen die nu ineens beschikbaar zijn. En regel alsnog die veilige online thuiswerkplekken.

Gevoelige gegevens digitaliseren

Veel data staat bij bedrijven op beveiligde servers. Toch komt het vaak voor dat gevoelige gegevens via een USB device of op papier mee naar huis gaan. Probeer dit zo veel mogelijk tegen te gaan. Scan documenten in en plaats ze veilig op de juiste plaats op het bedrijfsnetwerk. Zorg ervoor dat USB-sticks versleuteld zijn. Ze raken weleens kwijt, zeker met spelende kinderen thuis die alles interessant vinden.

Videobellen en chatten; kies bewust

Maakt uw organisatie gebruik van beveiligde oplossingen voor videobellen en chatten? Slim! Is dit niet voorhanden? Maak dan in deze tijd bewuste keuzes en adviseer uw werknemers hierin. Laat geen wildgroei ontstaan waardoor het overzicht kwijt is en gevaren op de loer liggen. Liever heel even wachten dan onveilig video bellen.

Extra aandacht voor phishingmails

Phishing is op kantoor achter de firewalls en door andere beveiligingen een veel kleiner gevaar dan thuis, waar de antivirus software zomaar verouderd kan zijn. Phishing is aan de orde van de dag. Als mensen via uw beveiligde omgeving inloggen, kunt u dit monitoren. Maar hoe zit het als dit gebeurt via een eigen privé apparaat met een voor uw ICT-organisatie onbekende beveiliging? De coronacrisis is koren op de molen voor cybercriminelen om via phishingmails informatie te achterhalen of malware te installeren.

Wat kunt u als bedrijf doen?

 • Zorg ervoor dat uw werknemers veilig online thuis kunnen werken, denk aan IT-infrastructuur en telefonie.
 • Test de thuiswerkplek en blijf alert op updates.
 • Monitor het netwerk en applicaties die kritiek zijn voor thuiswerken.
 • Maak indien mogelijk gebruik van multi-factor authenticatie.
 • Informeer uw werknemers proactief over veiligheid en zorg voor alertheid op cybercriminaliteit.
 • Faciliteer uw werknemers, zodat zij alleen gebruik maken van veilige verbindingen naar het bedrijfsnetwerk.
 • Maak uw werknemers ervan bewust dat ze hun thuiswerkplek niet onbeheerd achterlaten zonder screensaver.

Wat kunnen werknemers doen?

 • Werk alleen via een vertrouwd en beveiligd (wifi)netwerk.
 • Wees alert op mogelijke phishing e-mails.
 • Laat geen documenten of USB-sticks rondslingeren op uw thuiswerkplek.
 • Laat uw thuiswerkplek niet onbeheerd achter en sluit alles af.
 • Houdt u aan de regels van uw bedrijf als het gaat om gebruik van hard- en software. Ook als u gebruik maakt van privé apparatuur in deze crisistijd.

Wat kan COIN voor u doen?

Enerzijds biedt COIN veilige online thuiswerkplekken voor uw werknemers. Anderzijds bieden wij de mogelijkheid tot het spreiden van teams over locaties. Ook voor dit doel zijn onze uitwijklocaties inzetbaar. Bij COIN kunnen teams (gesplitst) werken.

COIN faciliteert in uitwijklocaties en biedt de mogelijkheid aan klanten om binnen twee uur volledig uit te wijken. Uw werknemers hebben dan de beschikking over telefonie en IT met hun eigen (persoonlijke) bedrijfsgegevens.

Heeft u vragen over hoe uw medewerkers veilig door kunnen werken? Neem contact met ons op. We helpen u graag.