Veilig houden van bedrijfsgevoelige informatie grootste uitdaging tijdens thuiswerken

Thuiswerken lijkt sinds Corona de normaalste zaak van de wereld en de verwachting is dat de thuiswerk-trend ook na de coronacrisis blijft. Thuiswerken brengt uitdagingen en risico’s met zich mee. Eén van de grootste risico’s van thuiswerken is dat bedrijfs- en privacygevoelige informatie gestolen wordt of op straat komt te liggen. En dat is ook direct de grootste uitdaging: het veilig houden van bedrijfsinformatie. Bent u zich hiervan bewust? Hoe gaat u daar mee om en hoe zorgt u dat bedrijfsgegevens veilig blijven?

Citrix-lek 2019

U herinnert het zich vast nog wel. Citrix kampte eind vorig jaar (2019) met grote beveiligingsproblemen. Citrix is een door bedrijven, overheden en organisaties veelgebruikte oplossing waarmee mensen op afstand verbinding kunnen maken met de interne systemen van hun werkgever. Het wordt onder andere gebruikt om thuis te kunnen werken. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde voor de grote gevolgen die een kwetsbare digitale omgeving kan hebben. Daarbij noemde het ook expliciet Citrix.

Thuiswerken versus werken op kantoor

Bedrijven hebben en verwerken gigantisch veel gevoelige data. Dat is helemaal niet erg, wanneer hier veilig mee om wordt gegaan, zoals op kantoor. Werknemers hebben op kantoor meestal toegang tot een veilig netwerk dat beveiligd is door een IT-afdeling of IT-leverancier. Ook gebruikt men op kantoor goede computers met up-to-date antivirussoftware, optimaal ingestelde firewalls en veilige netwerkprotocollen. Dit geldt niet altijd voor mensen die thuiswerken. Thuiswerkers loggen vaak in via hun eigen thuisnetwerk en werken op hun eigen, minder goed beveiligde, computer en wifi. Thuis is er vanuit de IT-afdeling van het bedrijf minder controle op verantwoord internetgebruik. Toch hoeft thuiswerken geen risico te vormen, wanneer er veilig gewerkt wordt en bedrijfsgegevens veilig blijven.

  • veilig thuiswerken met thuiswerkoplossing

Stel medewerkers op de hoogte van malware

Volgens een internationaal onderzoek uit 2019 is ransomware wereldwijd de grootste cyberbedreiging voor het MKB. Werknemers op kantoor, maar zeker ook thuiswerkers moeten zich bewust zijn van tactieken en de gevolgen van malware aanvallen. Personeel moet de steeds geraffineerder opgestelde e-mails met gevaarlijke inhoud herkennen. Een up-to-date firewall die schadelijke software buiten houdt, helpt al deels om e-mails met malware buiten te houden. Dit geldt voor de computer waarop gewerkt wordt, maar ook voor zakelijke telefoons.

Sterke wachtwoorden

Tegenwoordig moeten we overal een account voor aanmaken waar ook een wachtwoord bij hoort. Het wordt sterk afgeraden om telkens hetzelfde wachtwoord te gebruiken, toch gebeurt het wel. Uit een grootschalig onderzoek bij 28,8 miljoen internetgebruikers heeft 52% aangegeven veel wachtwoorden te hergebruiken. Wachtwoorden aanpassen met puur een cijfer of een teken is niet genoeg. Deze variaties zijn makkelijk te achterhalen. Als u uw wachtwoord makkelijk kan onthouden, kan een hacker het makkelijk kraken. Gelukkig bestaat voor het aanmaken én onthouden van sterke wachtwoorden een handige oplossing: wachtwoordbeheerders. Beter bekend als password managers.

Werknemers moeten toegang hebben tot een veilig netwerk

Een goed beveiligd netwerk is essentieel om bedrijfsgevoelige informatie te beschermen. Dit geldt voor zowel het versturen en ontvangen van informatie als voor het online opslaan van gegevens. Werken op een veilig netwerk moet vanuit huis, maar ook wanneer werknemers onderweg aan het werk zijn. In een openbare ruimte zoals een bibliotheek, koffietent of de trein. Hier worden openbare en onbeveiligde WIFI-netwerken aangeboden. Dit is een makkelijke manier om bedrijfsgevoelige informatie in de handen van hackers te leggen.

Veilige thuiswerkoplossing van COIN

COIN biedt een veilige thuiswerkoplossing aan, waardoor uw medewerkers via een beveiligde verbinding overal aan het werk kunnen. Onze oplossingen zorgen ervoor dat uw bedrijfsnetwerk geen risico loopt op virussen en hacks. Wij kunnen u en uw personeel helpen via twee verschillende thuiswerkoplossingen:

  • Beveiligd inloggen met verificatie met two factor authentication en thuiswerken via een web-based inlog op de externe server van COIN. De gebruiker krijgt de beschikking over een virtuele Windows 10 omgeving.
  • Via een – door COIN geleverde – encrypted key (USB). Hiermee wordt alle software op de computer van de thuiswerker omzeild en alle mogelijke virussen buiten de deur gehouden.

Heeft u vragen omtrent veilig thuiswerken via de thuiswerkoplossing van COIN? Neem contact met ons op en we beantwoorden graag al uw vragen.