ICT Calamiteitenplan opstellen

Onderbrekingen op ICT vlak zijn helaas onvermijdelijk. Ook de best geoliede IT organisaties krijgen te maken met onderbrekingen en verstoringen. Het voorkomen van verstoringen lijkt daarmee bijna onmogelijk, maar u kunt er wel alles aan doen om in geval van een dergelijke verstoring zo snel mogelijk weer operationeel te zijn.

 

Een ICT calamiteitenplan kan uw ICT afdeling hierbij helpen.

Met een gedegen ICT calamiteitenplan zorgt u ervoor dat uw IT afdeling weet wat te doen in geval van een verstoring of calamiteit. Het geeft de ICT’er handvatten de verstoring zo efficiënt en snel mogelijk te verhelpen. Het ICT calamiteitenplan bevat onder andere de volgende onderwerpen:

  • IT infrastructuur
  • IT uitwijkscenario’s
  • Back up
  • Restore mogelijkheden
  • Afhankelijkheden Leveranciers
  • Communicatie intern en extern
  • Preventieve maatregelen
  • Testen van het plan
  • Updaten van het plan
Heeft u vragen of wilt u gericht advies? Bel met één van onze specialisten. Wij helpen u graag.


Bel:088-2646000

 

RTO en RPO

Een belangrijk onderdeel van een ICT Calamiteitenplan is het bepalen van de Recovery Time Objective (RTO) van de kritische applicaties en Recovery Point Objective (RPO) van de kritische data. Het back up en restore schema van de organisatie moet hier op aansluiten. Daarnaast is het belangrijk dat een ICT calamiteitenplan zich richt op de voor de organisatie meest kritische systemen en applicaties. Dit om te voorkomen dat er te veel aandacht wordt besteed aan systemen die geen prioriteit hebben.

 

ICT calamiteitenplan als onderdeel van het geheel

Een storing of calamiteit op ICT vlak kan van invloed zijn op de continuïteit van de organisatie. Met andere woorden een storing van een kritische applicatie of het verloren gaan van bepaalde kritische data kan er voor zorgen dat 1 of meerdere kritische bedrijfsprocessen niet, of niet goed functioneren. Het is daarmee belangrijk om hier niet alleen vanuit de ICT organisatie naar te kijken. Tenslotte is de continuïteit van het bedrijf en de doorgang van de kritische bedrijfsprocessen de levensader en hiermee altijd leading. Zorg er daarom voor dat het ICT calamiteitenplan onderdeel is van het bedrijfscalamiteitenplan en dat belangrijke zaken op elkaar worden afgestemd.

 

Testen

De enige manier om de werkbaarheid van je plan te bewijzen is door te testen. Plan voor de ICT afdeling een periodieke test in waarbij gesimuleerd wordt dat bepaalde systemen niet werken of dat data verloren is gegaan. Test je back up procedure en restore daadwerkelijk de verloren bestanden. Hiermee test je ook of de Recovery Time Objective in je ICT calamiteitenplan haalbaar is. Denk ook eens aan een test met eindgebruikers.

 

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van uw ICT calamiteitenplan? Neem contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 088-2646000

COIN kiest voor duurzame IGEL werkplekoplossing

Onze uitwijkwerkplekken zijn compleet ingericht en staan 24/7 klaar voor onze klanten die te maken krijgen met een calamiteit en moeten uitwijken. Op de werkplekken gebruiken wij Thin Clients. Aangezien onze apparatuur niet dagelijks en intensief gebruikt wordt, zijn we op zoek gegaan naar een duurzame oplossing om de levensduur te verlengen. Zonder in te boeten op veiligheid en betrouwbaarheid. Die oplossing vonden we bij IGEL.

Lees meer...

Crisiscommunicatie tips & tricks

Als je bedrijf getroffen wordt door een crisis dan wil je er natuurlijk alles aan doen om deze zo snel mogelijk het hoofd te bieden. Maar hoe ga je als organisatie om met communicatie tijdens een crisis? Wat vertel je en hoe pak je dat aan? Tijdens een crisis ligt je bedrijf onder een vergrootglas, communicatie is dan ook essentieel.

Lees meer...

Business Continuity Awareness week 2018

Van 14 mei t/m 18 mei is het business continuity awareness week (BCAW). Een jaarlijks terugkerend wereldwijd evenement om awareness te creëren en te stimuleren voor het belang van business continuity.

Lees meer...

 

Logo ZakenvriendVan KWF