Disaster Recovery Plan (DRP)

 

Disaster Recovery is in essentie het proces voor het herstellen van de ICT-voorzieningen in geval van een verstoring en het terugzetten van de gegevens vanaf een back-up. Het zijn eerste en absoluut noodzakelijke stappen om een crisis het hoofd te bieden. In een Disaster Recovery Plan (DRP) legt een organisatie vast welke IT systemen en IT afhankelijkheden er zijn voor de organisatie en wordt de Recovery Time Objective (RTO) van de kritische applicaties en Recovery Point Objective (RPO) van de kritische data bepaalt.

 

Uiteraard is een Disaster Recovery Plan onderdeel van het COIN concept. Het opstellen van een DRP kan als separate dienst bij COIN worden afgenomen.

 

Een Disaster Recovery Plan wordt opgesteld in samenwerking met uw eigen IT afdeling. Hier is de kennis van alle IT-systemen aanwezig, die nodig is om het plan inhoudelijk vorm te geven. In de praktijk zien wij een DRP dat bestaat uit bijlages van de verschillende leveranciers.

Bij een verstoring van de IT infrastructuur zal dit plan niet tot een efficiënte recovery leiden, hooguit tot het herstellen van de individuele systemen. Het DR plan is juist bedoeld om de IT-infrastructuur in korte tijd weer volledig operationeel te krijgen, waardoor de business de werkzaamheden kan continueren. Afhankelijkheden tussen systemen is van groot belang, zodat het terugzetten van bijvoorbeeld de back-up tapes in een logische volgorde gebeurt.

 

Een DRP dient een handzaam gedocumenteerd proces te zijn, dat bij een calamiteit gehanteerd kan worden om op efficiënte wijze de IT-systemen te herstellen, waardoor de infrastructuur voor de organisatie weer operationeel wordt. Vanzelfsprekend dient het DRP periodiek te worden getest, aangezien er altijd wijzigingen ontstaan in de infrastructuur.

 

In principe kan een bedrijf zelf een DRP opstellen. Maar de vraag is regelmatig waar men moet beginnen, wat moet er wel en juist niet in staan en hoe zorgt de afdeling ervoor dat het DRP niet verzandt in een consensus plan waar niet meer doorheen is te worstelen.

 

De ervaren consultants van COIN kunnen uw IT’ ers begeleiden en coachen bij het opstellen van uw DRP plan. Zij geven handvatten om tot een kort en overzichtelijk document te komen waarmee u iedere IT crisis het hoofd kunt bieden. Meteen aan de slag met uw eigen DR plan? Zie ook: Disaster Recovery Plan checklist voor praktische informatie.

COIN infographic consultancy 2017

COIN kiest voor duurzame IGEL werkplekoplossing

Onze uitwijkwerkplekken zijn compleet ingericht en staan 24/7 klaar voor onze klanten die te maken krijgen met een calamiteit en moeten uitwijken. Op de werkplekken gebruiken wij Thin Clients. Aangezien onze apparatuur niet dagelijks en intensief gebruikt wordt, zijn we op zoek gegaan naar een duurzame oplossing om de levensduur te verlengen. Zonder in te boeten op veiligheid en betrouwbaarheid. Die oplossing vonden we bij IGEL.

Lees meer...

Crisiscommunicatie tips & tricks

Als je bedrijf getroffen wordt door een crisis dan wil je er natuurlijk alles aan doen om deze zo snel mogelijk het hoofd te bieden. Maar hoe ga je als organisatie om met communicatie tijdens een crisis? Wat vertel je en hoe pak je dat aan? Tijdens een crisis ligt je bedrijf onder een vergrootglas, communicatie is dan ook essentieel.

Lees meer...

Business Continuity Awareness week 2018

Van 14 mei t/m 18 mei is het business continuity awareness week (BCAW). Een jaarlijks terugkerend wereldwijd evenement om awareness te creëren en te stimuleren voor het belang van business continuity.

Lees meer...

 

Logo ZakenvriendVan KWF